Els ajuntaments també aposten pel crowdlending

ajuntaments y crowdlending

Viladamat és el primer municipi de tot l’estat en finançar una inversió en energies renovables amb crowdlending.

Viladamat (Girona) és el primer municipi de l’estat espanyol que ha fet servir el crowdlending per finançar un projecte municipal. Per al préstec col·lectiu, el muncipi ha confiat en la nostra plataforma de finançament participatiu, ECrowd!. Els 8.800 euros recaptats serviran per a la implantació d’una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum a la teulada del mateix edifici de l’ajuntament. Els diners han estat aportats en la seva totalitat per inversors del mateix poble, ja que es va decidir restringir la inversió als veïns a fi de fomentar aquest nou tipus de participació ciutadana. A més de passar a la història del finançament col·lectiu, i de treure un bon rendiment als seus estalvis, els viladamatencs aconseguiran que el seu ajuntament pagui un 20% menys en el rebut de la llum i reduiran les seves emissions de C02 en 2,5 tones cada any.

El cas de Viladamat és el primer, però ben segur que no en serà l’únic. Al sector públic li està costant de fer el salt cap al finançament col·lectiu. Els ajuntaments, per la seva menor complexitat administrativa, són els més propensos a donar aquest pas. L’exemple de Viladamat pot animar a d’altres municipis a fer servir el crowdlending per tirar endavant noves inversions en sostenibilitat. El potencial és enorme, i hi ha una creixent voluntat a molts pobles i ciutats d’implantar projectes d’energies renovables i d’eficiència energètica.

ajuntaments y solar

Granja solar de 5 MW en Swindon, UK: Swindon Chapel Farm Solar

A països com el Regne Unit o França, més avançats en el camp del finançament col·lectiu, els projectes com el de Viladamat van despuntant a poc a poc. La localitat de Swindon, al sud-oest d’Anglaterra, i la plataforma de finançament alternatiu Abundance van impulsar a començaments del 2016 el primer acord solar local del Regne Unit. L’èxit va ser tal que a finals del mateix any van repetir la gesta amb una segona aliança: en poques setmanes van aconseguir recaptar 2,3 milions d’euros per finançar una granja solar de 5 MW. I el propi municipi va aportar els 2,8 milions d’euros que completaven la inversió.

Una altra modalitat a l’alça són les col·laboracions publico-privades per a l’impuls de projectes socialment responsables, segons ens expliquen des d’Abundance. Aquesta plataforma està treballant en diverses iniciatives d’aquesta mena al Regne Unit en aquests moments. Un exemple: una empresa privada construeix una escola municipal i signa amb l’Ajuntament un contracte de lísing.

Les ciutats franceses també s’estan posant les piles pel que fa al finançament col·lectiu. La plataforma Lendosphere ha creat una iniciativa per animar les ciutats a canviar l’enllumenat públic per un altre de més eficient i amb finançament de crowdlending.

Els ajuntaments es comprometen amb el medi ambient

Les ciutats espanyoles estan cada vegada més compromeses amb el medi ambient. Amics de la Terra assenyala que són ja més de 700 els ajuntaments que han decidit contractar el subministrament d’electricitat 100% renovable. Aquesta llarga llista està integrada per les dues grans capitals, Madrid i Barcelona, que es van sumar a començaments d’any, i per ciutats com Bilbao, Vitòria, Sant Sebastià, Saragossa, Cadis, Alacant, Toledo, Àvila, Tarragona o Còrdova, que han estat de les últimes en afegir-se en aquest club.

“Existeix un corrent renovable que va encomanant bona part dels municipis espanyols, que no volen quedar-se enrere en l’avanç imparable cap a un nou model energètic basat en fonts renovables. És un pas molt important per reduir la contaminació a les ciutats i combatre el canvi climàtic”, assegura l’organització ecologista.

Una altra mostra del compromís de les ciutats amb la lluita contra el canvi climàtic és la Declaració de Sevilla per l’Economia Circular, ratificada per més de 60 ajuntaments espanyols i europeus. Aquest document sorgeix amb l’objectiu d’impulsar polítiques d’economia circular des de les ciutats. El text recull la necessitat d’establir un model de desenvolupament sostenible que permeti reduir el consum de recursos naturals, alhora que s’impulsa el reciclatge i la reutilització. Entre les prioritats que recull la declaració, destaquen aspectes com la promoció d’activitats socioeconòmiques respectuoses amb l’entorn i que generin ocupació verda, el suport a la crida “Ciutats per una Economia Circular” que va realitzar la ciutat de Paris el 2015, o la importància del paper que juguen els governs locals per la seva proximitat a la ciutadania.

Des d’ECrowd! animem els ajuntaments a fer servir el finançament col·lectiu a l’hora de finançar tots aquests tipus de projectes sostenibles.

Amb el crowdlending tothom hi guanya: els ajuntaments aconsegueixen els diners necessaris mitjançant una nova fòrmula de participació ciutadana, l’inversor (local o no) obté un rendiment atractiu dels seus estalvis, i el medi ambient en surt beneficiat perquè es redueix el consum d’energia procedent de fonts fòssils i s’evita l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Comments are closed.