Ecoturisme que brilla amb llum pròpia
Espanya és el primer país d’Europa en territori natural protegit i el tercer del món després dels Estats Units i Rússia. Hi ha 2.000 espais naturals protegits adherits a la Carta Europea de Turisme Sostenible, 11 geoparcs i 47 reserves de la biosfera. Tots aquests recursos naturals tenen un gran potencial turístic. Però cal saber treure’n profit i fer-ho d’una manera sostenible i responsable.
L’activitat turística està estretament lligada al seu entorn, a la destinació turística, que és en la majoria dels casos el que atreu el viatger. I és precisament la gestió responsable dels recursos de l’entorn la clau que permetrà que el turisme, i en concret l’ecoturisme, tingui un èxit sostenible en el temps i mediambientalment. S’entén per ecoturisme el viatjar de forma responsable, amb baix impacte ambiental i respectant l’entorn natural i social en el qual s’opera.
L’ecoturisme és un sector en auge a Espanya. Cada vegada hi ha més demanda: s’estima que hi ha més de 30 milions de visites a l’any a espais protegits, més de dos milions d’ecoturistes genuïns i més de 20.000 turistes observadors d’aus, segons xifres de Turespaña. El mercat, per la seva part, també està apostant per aquest subsector. L’ecoturisme no només és rendible sinó que ofereix un plus afegit a les destinacions, operadors i hotels que hi opten.
Els hotels són els que més fermament estan apostant per un turisme més sostenible. Aquests són plenament conscients que la seva viabilitat depèn, en gran manera, de saber exercir un turisme responsable, respectuós amb el seu entorn, eficient energèticament, sostenible en el temps i dinamitzador de les poblacions locals.
Per als hotels, la sostenibilitat i l’eficiència no només suposen un plus afegit a l’hora de captar clients, també comporten importants estalvis econòmics, és a dir, més competitivitat. L’arquitectura bioclimàtica, la implantació d’energies renovables o de tecnologies d’estalvi com detectors de moviment per als llums, mesures de millora d’eficiència energètica com un bon aïllament tèrmic i un llarg etcètera de possibilitats poden suposar importants estalvis econòmics a mitjà termini.
Ecoturisme a Mar de fulles
Conscients d’aquesta realitat i després de passar uns anys com a activistes de Greenpeace, la Mariajo i el Juanma van decidir posar en marxa el projecte Mar de fulles: un complex turístic integrat per un hotel de construcció bioclimàtica, un alberg i un restaurant subministrat per un hort ecològic propi. Situat al costat del Parc Natural de la Serra d’Espadà (La Plana Baixa, Castelló) i d’una Z.E.P.A de la Xarxa Natura 2000, es tracta d’un projecte innovador i pioner a Espanya que engloba els conceptes d’ecologia, sostenibilitat i eficiència energètica al més alt nivell.
Ha estat un projecte de cocció lenta, onze anys, però que acollirà els primers hostes al maig. Completament integrat al paisatge, ha estat construït sota criteris d’arquitectura bioclimàtica i buscant sempre l’autosuficiència, imprescindible en tractar-se d’una construcció aïllada sense connexió ni a la xarxa elèctrica ni a la xarxa d’aigua.
L’única font d’energia elèctrica de Mar de Fulles serà l’obtinguda mitjançant panells solars fotovoltaics amb bateries de suport. La potència de generació serà de 41.480 W i l’acumulació, de 12.340 AH/C100 – 48 V (592 KWH) amb 82 bateries. El pressupost total de la instal·lació fins a la seva posada en marxa és de 280.000 euros, per als quals els impulsors del projecte han acudit a ECrowd! a la recerca d’un préstec de 175.000 euros ja que la instal·lació compta amb una subvenció de l’IVACE de la Generalitat Valenciana. Els prestadors interessats rebran a canvi un interès del 4,50% amb quotes mensuals durant set anys. Es tracta de la primera instal·lació fotovoltaica aïllada finançada amb crowdlending.
L’autosuficiència de Mar de Fulles no es limita només a l’electricitat. “L’aigua s’obtindrà d’un pou propi i serà depurada en el mateix complex. Quant a la climatització, un enginyós sistema de ventilació natural servirà d’aire condicionat a l’estiu i gràcies al seu gran aïllament tèrmic i al clima temperat i assolellat les necessitats d’aportació de calor seran mínimes”, explica el Juanma Urbán, impulsor del projecte i responsable d’Ecoturismo Espadán.
Una altra característica que fa que el projecte sigui únic és el seu gran valor social. “S’ha tingut especial cura a l’hora de decidir com fer les coses, amb qui i el perquè de cada cosa. Tots els proveïdors són locals, els productes utilitzats són de proximitat, no s’han contractat grans empreses sinó que s’ha prioritzat donar l’oportunitat de participar a professionals emergents, s’han buscat sinèrgies sempre que s’ha pogut…”, indica Urbán. Tal és així que gràcies a aquesta aposta el responsable d’Ecoturisme Espadán calcula que el cost final del projecte serà d’un milió d’euros menys: “Si el projecte està valorat per més de tres milions d’euros, costarà uns dos milions al final”. Fer les coses bé ha sortit molt a compte.
Amb Mar de Fulles, els impulsors del projecte volien demostrar també que el que és ecològic no té perquè ser més car. I no només ho han aconseguit amb el cost total de la posada en marxa del complex sinó també amb els preus de l’allotjament. L’hotel, de 4* superior, disposarà d’habitacions des de 49 euros per persona i nit, i l’alberg superior, des de 29 euros. Els inversors d’Ecrowd! que hagin invertit més de mil euros en el projecte comptaran a més amb un 10% de descompte en la seva primera estada. Afanyin-se, que queden pocs dies per poder-hi invertir!
Comments are closed.