Infraestructures sostenibles, els pilars de l’economia del futur
Invertir en infraestructures sostenibles és clau per recuperar el camí del creixement econòmic, assolir els objectius de desenvolupament sostenible i reduir el risc climàtic en línia amb l’acord de París. Però més enllà dels interessos generals, invertir en infraestructures sostenibles també és una bona oportunitat per a la nostra butxaca. I el moment d’invertir és ara, amb uns tipus d’interès històricament baixos i unes plataformes de finançament alternatives a la banca tradicional cada vegada més consolidades, com és el cas d’ECrowd!, que fan possibles aquestes inversions.
Així ho assegura l’informe The Sustainable Infrastructure Imperative, de la Global Comission in the Economy and Climate, la iniciativa internacional més gran que estudia com els països poden créixer econòmicament alhora que fan front als riscos que suposa el canvi climàtic.
The sustainable infrastructure imperative from New Climate Economy 2016 on Vimeo.
S’entén per infraestructures tot allò relacionat amb la forma en què construïm les nostres ciutats, generem i utilitzem l’energia, el transport de persones i mercaderies, el subministrament d’aigua i un llarg etcètera. Però també les infraestructures naturals: boscos, paisatges, rius, muntanyes… Es podria dir que les infraestructures són els pilars sobre els quals se sustenta l’activitat econòmica. Com a tals, tenen un gran impacte en el creixement econòmic sostenible: s’estima que estan associades amb més del 60% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Sostenibilitat implica que les infraestructures han de ser compatibles amb els objectius socials i mediambientals. Per exemple, evitant la contaminació ambiental i de l’aigua, promovent l’eficiència energètica i assegurant l’accés a energies renovables o baixes en carboni. També inclou infraestructures que donin suport a la preservació i a la sostenibilitat dels recursos naturals i que contribueixin a millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones.
El món necessita que s’inverteixin 90 trilions de dòlars en infraestructures sostenibles en els propers 15 anys, entre inversions privades i públiques, segons estimacions de l’informe. Aquestes inversions són necessàries tant per substituir les velles i obsoletes infraestructures dels països desenvolupats com per apuntar el creixement econòmic als mercats emergents i als països en vies de desenvolupament.
Assolir aquests 90 trilions suposa augmentar el ritme d’inversió anual global en 2,6 trilions. És a dir, actualment s’inverteixen en infraestructures 3,4 trilions a l’any, per arribar als 90 trilions en 15 anys, serà necessari invertir 6 trilions anuals. Però aquestes gegantines xifres d’inversió comportaran una recompensa econòmica gràcies a l’eficiència més gran de les noves infraestructures, el que equival a un menor ús de recursos i a majors estalvis econòmics.
“El canvi és urgent”, apressa el The Sustainable Infrastructure Imperative. Les conseqüències de les nostres decisions d’inversió actuals en matèria d’infraestructures seran claus per al futur del planeta i de l’economia mundial. És una inversió a llarg termini, però que és necessari realitzar avui.
ECrowd! amplia capital
Per la seva rellevància i retorn econòmic, les infraestructures sostenibles són la base dels projectes de finançament col·lectiu d’ECrowd!. Des que el novembre de 2014 ECrowd! va llançar la seva primera campanya de crowdlending, la plataforma ha gestionat projectes d’eficiència energètica en edificis, climatització, mobilitat sostenible, xarxes de fibra òptica o energies renovables.
Ja des de la primera campanya sempre s’han superat amb escreix les expectatives inicials. Ara ha arribat el moment de créixer fins al següent nivell. Per continuar impactant positivament en la societat i el medi ambient, ECrowd! ha llançat una ampliació del capital mitjançant una campanya de finançament col·lectiu.
Us animem a participar d’aquesta ampliació perquè entre tots puguem continuar finançant aquestes infraestructures sostenibles imprescindibles per al dia de demà.
Hola, estamos lanzando un proyecto sostenible y necesitamos ponernos en contacto con ustedes
para exponérselo.