QUÈ HA ESTAT DE…? Mar de Fulles
“Que 129 persones confiessin en el projecte és una de les coses que més ens enorgulleixen”
Ara fa un any, el complex turístic Mar de Fulles va acollir els seus primers hostes. Ubicat al costat del Parc Natural de la Serra d’Espadán (Castelló) i d’una Z.E.P.A de la Xarxa Natura 2000, Mar de Fulles no va ser mai un complex turístic convencional. Els seus impulsors, Juanma i Mariajo, dos exactivistes de Greenpeace, volien que fos un projecte innovador i pioner a Espanya, que englobés els conceptes d’ecologia, sostenibilitat i eficiència energètica al més alt nivell.
Juanma i Mariajo tampoc van ser convencionals a l’hora d’aconseguir finançament. En lloc d’anar al banc van acudir a Ecrowd! per captar, mitjançant crowdlending, els 175.000 euros que necessitaven per a la instal·lació de plaques solars que generessin electricitat. Va ser la primera instal·lació fotovoltaica aïllada finançada amb crowdlending. Gràcies als diners aportats pels inversors d’ECrowd!, aquestes plaques solars donen ara llum als hostes del complex turístic.
“Que 129 persones confiessin en el projecte i ens donessin suport perquè Mar de Fulles fos una realitat és una de les parts que més ens enorgulleixen”, assegura Juanma Urban. “És fantàstic poder explicar als nostres clients com un grup de persones ha finançat la instal·lació sense que hi hagi un banc pel mig”, explica l’impulsor de Mar de Fulles i responsable d’Ecoturismo Espadán. “Sens dubte, ho tornaríem a fer”, afegeix. A canvi, aquests 129 inversors estan rebent un interès anual del 4,50% a un termini de set anys.
Mar de Fulles es va inaugurar el 9 de juliol del 2016. “Ha estat un any increïble, el projecte ha tingut una gran acceptació a la zona i en els mitjans de comunicació, però el realment important és que les persones que ens han visitat han percebut els valors socials i mediambientals de Mar de Fulles, que és el nostre principal objectiu”, afirma Juanma.
El complex turístic, que està completament integrat al paisatge, va ser construït sota criteris d’arquitectura bioclimàtica i buscant sempre l’autosuficiència, imprescindible al tractar-se d’una construcció aïllada sense accés a la xarxa elèctrica ni a la xarxa d’aigua. Juanma i Mariajo busquen constantment l’harmonia de la seva activitat amb la naturalesa i en l’actualitat estan “treballant per avaluar l’impacte mediambiental que causen per desenvolupar un projecte que el compensi”.
Des del punt de vista social, tots els proveïdors són locals, els productes són de proximitat i es prioritza la contractació de professionals emergents en lloc de grans empreses. “A causa del concepte de Km 0, l’impacte econòmic com a resultat de l’activitat del complex ha suposat un benefici per al nostre entorn, ja que el 80% del que consumim és de proximitat”, indica Juanma.
“No s’ha tractat mai d’un hotel bonic ni d’un restaurant on es menja molt bé, es tracta de demostrar que es poden fer la coses d’una altra manera: bioconstrucció, energies renovables, finances alternatives, agricultura ecològica…”, assenyala l’impulsor del projecte. Mar de Fulles està compost per un hotel de construcció bioclimàtica, un alberg i un restaurant assortit per un hort ecològic propi.
En el marc de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, Mar de Fulles és un bon exemple de com el turisme pot ser social i mediambientalment sostenible.
QUÈ HA ESTAT DE …? és una sèrie d’articles explicant l’evolució de diversos projectes finançats en ECrowd! L’objectiu és de mostrar, regularment, la realitat de l’impacte del finançament col·lectiu.
Previous post:
« The Multiple Benefits of Energy Efficiency – 9 case studies
Next post:
Los beneficios de ser un alojamiento ‘eco-friendly’ »
[…] de crowdlending, de diversos projectes d’allotjaments turístics verds. En són un exemple el Complex Ecoturístic Mar de Fulles, l’ecoestabliment La Granja de Flix o el projecte de turisme responsable DELTAIC. Les principals […]